Zerdeçal ilaçlar üzerinde nasıl çalışır?
Zerdeçal bazlı takviyelerin umut verici potansiyel etkileri olsa da, bazı ilaçlarla etkileşimleri potansiyel olarak faydadan çok risk getirebilir.
Antikoagülanlar/antiplatelet ilaçlar
Frontiers in Pharmacology dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir incelemeye göre kurkumin, vücudun kanı pıhtılaştırma yeteneğinin azalmasına yol açabilecek hafif antikoagülan özelliklere sahiptir.
Zerdeçal takviyelerini aspirin ve benzeri kan sulandırıcılarla birleştirmek kanama veya morarma olasılığını artırabilir.
Gastrointestinal ilaçlar
Zerdeçal bazlı bir takviye, mide asidi düzeylerini artırabilirken, kullanıyorsanız antiasitlerin etkinliğine müdahale edebilir. Uzmanlar antiasitlerin zerdeçalın etkilerini tersine çevirmesi gerektiğini söylüyor.
Takviyeleri zerdeçal ile birleştirmek, bu ilaçları asit reflü veya ülser tedavisinde daha az etkili hale getirebilir ve rahatsızlığa neden olabilir.
Kan şekerini düşüren ilaçlar
Zerdeçal, diyabet ilaçlarına benzer kan şekeri düşürücü etkilere sahip olabilir .
Düşük dozlarda ve kısa süreli kurkumin kullanımı zararlı sonuçlar doğurmasa da 2021 yılında yapılan bir araştırmada belirtildiği gibi kurkumin diyabet ilaçlarının etkinliğini artırabilir .
Bu nedenle diyabet ilaçlarıyla birlikte zerdeçal takviyesi almak hipoglisemi riskini arttırabilir ve kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız önerilir.
Zerdeçal takviyelerinden hangi insanlar kaçınmalıdır?
Bir gıda maddesi ve lezzet arttırıcı olarak zerdeçalın tüketilmesi genellikle güvenli olsa da, zerdeçal bazlı takviyeler herkes için değildir.
Belirli sağlık sorunları veya rahatsızlıkları olan kişiler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere zerdeçal takviyeleri almaktan kaçınmalıdır:
Kan bozukluğu olan kişiler: Zerdeçal kanın pıhtılaşma yeteneğini etkileyebilir.
Ameliyata hazırlanan kişiler: Zerdeçal kanı sulandırabilir; komplikasyonları önlemek için planlanan ameliyatınızdan önce zerdeçal takviyeleri almayı bırakmanız gerekecektir. Bu takviyeyi almayı ne zaman bırakacağınız konusunda doktorunuzla konuşun.
Diyabet veya hipoglisemisi olan kişiler: Kurkumin kan şekerini düşürebilir; kan şekerini düşürmek için bazı ilaçlar kullanıyorsanız veya herhangi bir takviye almadan önce hipoglisemiyi tedavi etmek için doktorunuzla konuşun.
Demir eksikliği olan kişiler: Her ne kadar araştırmalar sınırlı olsa da 2019 tarihli bir rapora göre zerdeçal bağırsakta demire bağlanarak demirin emilimini etkileyebilir.
Safra kesesi sorunları olan kişiler: Safra kesesi sorunlarınız varsa zerdeçal almak sorunu daha da karmaşık hale getirebilir. Zerdeçal, safra kesesi kasılmalarını uyarabilen ve safra taşı oluşumunu artırabilen oksalatlar içerir.
Böbrek taşı sorunu olan kişiler: Zerdeçaldaki oksalat kalsiyuma da bağlanarak böbrek taşı oluşma olasılığını artırabilir.
Hamile ve emziren kadınlar: Güvenli olduğunu gösteren yeterli araştırma bulunmadığından hamile veya emziren kadınlar hamile veya emzirirken zerdeçal takviyesi almamalıdır .
Zerdeçal, zencefil ve kakule alerjisi olanlar: Bu üç baharat aynı zencefil ailesine aittir. Bu nedenle yukarıdaki maddelerden herhangi birine duyarlı veya alerjisi olan kişiler, alerjik reaksiyon riskini önlemek için zerdeçallı yiyeceklerden kaçınmalı ve zerdeçal takviyeleri tüketmelidir.