Piyasada 50 ton kaçak altından söz ediliyor: ‘Kim, ne getiriyor, liste yayınlansın’

Kaçak Altın İthalatı ve Kotanın Etkileri

Son yıllarda altın ithalatında uygulanan kota, kaçak altın ticaretini artırmış durumda. Cari dengeyi olumsuz etkilediği belirtilen kota, uluslararası piyasa ile kilogram başına 5 bin dolarlık fiyat farkına neden olmuş durumda. Bu durum, ülkeye kaçak altın girişini hızlandırmış gibi görünüyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde sınırlardan Türkiye’ye girmek üzere olan 2 milyar 523 milyon TL değerinde kaçak altın ele geçirildi.

‘Kim, Ne Getiriyor Açıklansın’

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Aylık 12 ton altın ithalatı yapılıyor ancak bu altınların kimlere gittiği, ne kadar alındığı açıklanmalı. Kim ne kadar getirdiği net bir şekilde kamuoyuna duyurulmalı” dedi.

44 Tonluk Fark

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise, “Eylül sonuna kadar 88 ton altın ithalatı yapılmışken, ortalama olarak son 30 yılda Eylül sonunda 132 ton altın ithal ediliyordu. Bu aradaki 44 tonluk farkın sebebi nedir?” şeklinde sorular sordu.

Kaçak altının menşe ve ayarının belirsiz olması, ayarı düşük altınların dolaşımını arttırmakta ve kalitesiz rafine edilmiş altınların tekrar dökülmesine yol açmaktadır. Bu durum ise üretim sürecinde maliyet artışına sebep olmaktadır.

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir